O KLUBU

KAKO JE SVE POČELO …

Dan Državnosti koji se obilježava svake godine 30. svibnja, u gradu Pregradi nije bio obilježavan na neki zanimljiv način koji bi bio interesantan širem pučanstvu, pa je bilo prijeko potrebno nešto izmisliti. To je bio glavni povod ideje o okupljanju djevojaka i žena u gradu koje bi taj dan obilježile odigravanjem nogometne utakmice. Jedan od inicijatora ove ideje bio je Zlatko Šorša koji je, kao gradski vijećnik, ideju ubrzo iznio na sjednici gradskog vijeća. Reakcije na ovaj projekt bile su raznolike. Neki su to nazvali glupim i smiješnim dok je ipak većina ideju smatrala odličnom. Sa projektom se nastavilo pa je tako bio održan prvi sastanakna koji je odaziv žena bio iznenađujući. Ovakav odličan odaziv još više je očvrsnuo taj projekt koji je 30. Svibnja, 1996.godine bio i konkretno realiziran. Ženski nogometni klub osnovao je Socijaldemokratski Forum žena, te je prva utakmica odigrana upravo 30. svibnja, 1996. Na igralištu NK “Pregrada” protiv ekipe Socijaldemokratskog Foruma žena Desinić. Zainteresiranost i odaziv publike bio je zaista iznenađujući, te mnogi u šali znaju reći da je odaziv publike bio veći nego odaziv publike na sve utakmice seniorske momčadi NK “Pregrada” zajedno.

Prvobitna ideja bila je da se utakmice odigravaju samo kako bi se obilježili neki važniji praznici i manifestacije. Međutim, ponukane odličnim rezultatom i posječenošću utakmice protiv Foruma žena Desinić, djevojke su se ozbiljno “zagrijale” za nogomet i po svaku cijenu su htjele nastaviti. Klub nije bio službeno registriran upravo zbog prije navedenih razloga, te se tako na inicijativu djevojaka i žena nastavilo sa radom. Počelo se sa ozbiljnijim treninzima koji rezultiraju odličnim rezultatima. Klub se službeno zove ŽNK “Pregrada”, te upravo pod tim imenom započinje svoje prvo predstavljanje nogometnoj javnosti. Zanimanje javnosti i medija postaje sve veće, a ambiciozne nogometašice i dalje redaju svoje uspjehe, kako u velikom, tako i u malom nogometu. U siječnju 1999. Klub mijenja ime u ŽNK “Pregrada Kunateks” (zbog većinskog sponzora “Kunateks, d.o.o.” Stjepana Brežnjaka) te nastavlja rad pod tim imenom. Niz uspjeha dovodi do ozbiljnog razmišljanja o ulasku u prvu Hrvatsku žensku nogometnu ligu što se počinje i postupno realizirati. Danas je Ženski nogometni klub “Pregrada Kunateks” uspješni sudionik 1. Hrvatske ženske nogometne lige.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA…

Dana 11. travnja, 1999. (nedjelja) u gradskoj viječnici u Pregradi održana je osnivačka skupština ženskog nogometnog kluba “Pregrada Kunateks”. Skupštinu je otvorila i vodila Slavica Vidaček, predsjednica Foruma žena grada Pregrade pod čijim je okriljem ovaj klub iznikao. Otvorenoj skupštini su bili prisutni svi važniji djelatnici u gradu, te zainteresirano pučanstvo. Između predstavnika drugih ženskih klubova i ostalih gostiju skupštinu je svojim prisustvom uveličao glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić. Gdin Srebrić pozdravio je sve prisutne i održao kratko izlaganje u kojem je istaknuo sve veću važnost ženskog nogometa u nas i u svijetu, te pohvalio osnivanje još jednog takvog kluba u Lijepoj Našoj. Glavni tajnik HNS-a prenio je pozdrave i želje za uspješnim radom od gdina Tomaškovića, predsjednika NS KZŽ. Nakon kratkog izlaganja o dosadašnjem radu kluba birana su tijela odnosno predsjednik, potpredsjednik, direktor, upravni i nadzorni odbor. Novoizabrani upravni odbor birao je stručna tijela i to slijedeća: direktor – Zlatko Šorša, tajnik Boris Koprivnjak – Surkač, i voditelj stručnog štaba prof. Rudolf Hustić. Novoizabrani predsjednik i direktor u svom izlaganju istaknuli su prvenstveno želju o stvaranju jednog stabilnog ženskog nogometnog kluba koji će u budućnosti stajati rame uz rame svim europskim klubovima te vrste.

FOTOGALERIJA


ŽNK “Pregrada” (finalisti kupa 2005 god.)


ŽNK “Pregrada” (mladež)


Malonogometna ekipa ŽNK Pregrada (turnir u Kraljevici)